Veel Belgen investeren in vastgoed, maar bij de klassieke verhuur komen vaak heel wat problemen kijken. Elke verhuurder krijgt vroeg of laat te maken met beslommeringen als wanbetalingenhuurschaderechtszaken, leegstand … Dergelijke situaties zetten een stevige domper op het rendement.

Daarnaast is heel wat vastgoed stilaan onbetaalbaar aan het worden. Heel wat beleggers kunnen de zeer dure woningen op goede locaties niet meer betalen. Wie ze toch koopt om te verhuren, genereert procentueel een erg laag rendement.

Van Londen tot New York

Wie op zoek is naar klassiek vastgoed met hoge rendementen of meerwaardes, kijkt best naar het buitenland. Voor de zeer vermogende beleggers zijn vooral de zogenaamde “superhoofdsteden” als Amsterdam, Londen en New York erg in trek. De iets minder vermogende investeerder kijkt vooral naar groeimarkten. In Europa is Duits vastgoed momenteel heel populair: de vastgoedprijzen stijgen er jaarlijks met gemiddeld 5 %.

Maximaal rendement bekomen

Maximaal rendement bekom je door zelf panden te kopen, op te knappen en door te verkopen. Het rendement ligt veel hoger omdat je zelf ongelooflijk veel tijd investeert. Het merendeel van de mensen ziet dat echter niet zitten of heeft gewoon de tijd niet.

Vastgoed in de grootsteden is voor veel mensen onbetaalbaar.Vastgoed in de grootsteden is
voor veel mensen onbetaalbaar.

Studentenkamers en serviceflats

De oplossing? Beleggingsvastgoed, dat specifiek gericht is op verhuring. De klassieke vormen, die enkele traditionele verhuurproblemen uit de weg gaan, zijn studentenkamers en serviceflats. Toch is het ook hier lang niet allemaal rozengeur en maneschijn. Denk maar aan de belastingen bij studentenkamers en de soms ellenlange zoektocht naar goede huurders.

Beleggingen spreiden

Klassiek vastgoed, studentenkamers en serviceflats zijn dus ideale beleggingen mits je de nodige voorzorgen in het achterhoofd houdt. Wie echter op zoek is naar een manier om zijn spaargeld beter te laten renderen, neemt vastgoed best op als een stevige basis van zijn beleggingsportefeuille. Sinds kort bestaan enkele vormen van vastgoed die de beleggingscombinatie van zorgeloosheid, rendement, meerwaarde en lage instapprijzen aanbieden.

Studentenkoten zijn een mooi voorbeeld van beleggingsvastgoed.Studentenkoten zijn een mooi
voorbeeld van beleggingsvastgoed.

Exploitatievastgoed

Concreet gaat het vaak om exploitatievastgoed. Investeerders proberen het vastgoed dan zo snel en regelmatig mogelijk te verhuren. De experts ter zake zijn de parkings, die per uur worden verhuurd. Hotelkamers worden dan weer per dag verhuurd, vakantieparken per (mid)week. In tegenstelling tot bij klassieke appartementen ben je zo veel minder afhankelijk van het risico op leegstand.

Bovendien wordt exploitatievastgoed vaak uitgebaat door professionals. Hun expertise komt de totaalinvestering dikwijls ten goede. Bij hotelkamers gaat het bijvoorbeeld steeds vaker om internationale ketens zoals Accor.

Een laatste reden waarom beleggers steeds vaker voor exploitatievastgoed kiezen? De lage instapprijs. Omdat exploitatievastgoed geoptimaliseerd is met het oog op functionaliteit en rendement, worden geen kosten gemaakt voor overbodige luxe.

Samengevat:

Hotelkamers zijn een steeds populairdere vorm van exploitatievastgoed.Hotelkamers zijn een steeds
populairdere vorm van exploitatievastgoed.

Gerelateerde berichten:

Ontdekken wat zakenkrant De Tijd denkt over Belgisch hotelvastgoed? Klik hier!

Benieuwd naar de gezondheid van de Duitse vastgoedmarkt? Klik hier!

Weten of investeren in vakantieparken een goed idee is? Klik hier!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center