Gezien de ultralage spaarrentes is de drempel serieus verlaagd voor wie wil investeren in vastgoed. Meer nog: 2016 is hét jaar om voor vastgoed te gaan! Maar opgepast: als u wil verhuren, denkt u best twee keer na.

Vastgoed als beleggingsproduct is aan een stevige opmars bezig. De reden hoeft u niet ver te zoeken: de extreem lage spaarrente. Tegen de gemiddelde brutohuurrendementen van vastgoed, zo’n 4 %, is vandaag geen enkele ander spaarproduct opgewassen.

Iedereen massaal richting vastgoed dan maar? Toch niet. Wie wil investeren in vastgoed om te verhuren, denkt beter twee keer na. Verhuurders van klassiek vastgoed krijgen immers met de regelmaat van de klok te maken met achterstallige betalingenhuurschade, onderhoudsfacturen en – in het slechtste geval – leegstand.

Bovendien is de financiële situatie van de gemiddelde huurder er niet op vooruitgegaan. Sterker nog: uit het Groot Woononderzoek blijkt dat ruim de helft van de Vlamingen meer dan 40 % van zijn maandinkomen spendeert aan huur. Nochtans zeggen banken dat de drempel op 30 % ligt. Er is dus sprake van een gevaarlijke situatie.

 

Exploitatievastgoed als alternatief

De grote vraag is ook wat er zal gebeuren wanneer de rente opnieuw aantrekt. De Amerikaanse Centrale Bank verhoogde onlangs de rente, maar de gevolgen daarvan zijn pas op middellange termijn merkbaar. Blijft klassiek vastgoed even populair of komt er toch een terugval?

Samengevat: klassiek vastgoed verhuren is een niet te onderschatten bezigheid die weliswaar rendabel kan zijn, maar ook veel tijd, aandacht en energie opslorpt. Veel ervaren huurders gebruiken niet voor niets vaak de boutade ‘verhuren is een werkwoord’.

Gelukkig bestaat op de vastgoedmarkt ook een alternatief voor klassiek verhuurvastgoed: exploitatievastgoed, al dan niet in het buitenland. Dat combineert de zekerheid en veiligheid van klassiek vastgoed met een complete zorgeloosheid.

Het concept is simpel: de uitbater van bijvoorbeeld de hotelkamerparkeerplaats of vakantieresidentie neemt de exploitatie volledig over. De eigenaar hoeft zich van de betalingen van de huur, het onderhoud en eventuele herstellingen niets aan te trekken en geniet gewoon van het rendement.

 

Samengevat:

  • Door de lage spaarrente is de drempel om te investeren in vastgoed serieus verlaagd
  • Klassiek vastgoed om te verhuren lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk, maar er kunnen zich veel problemen voordoen
  • Exploitatievastgoed is een uitstekend alternatief voor wie zich van de klassiek beslommeringen niets wil aantrekken

Bron: Netto

Gerelateerde berichten:

Benieuwd naar exploitatievastgoed in Duitsland? Lees dan ‘De Duitse vastgoedmarkt in statistieken‘!

Meer weten over hotelkamers, het summum van beleggingsvastgoed? Ontdek er hier alles over!

Geïnteresseerd om te investeren in de vergrijzing? Kom hier meer te weten over serviceflats!

Klassiek vastgoed om te verhuren brengt verschillende zorgen met zich mee. Exploitatievastgoed is een alternatief.

îOp de vastgoedmarkt bestaat een alternatief voor klassiek vastgoed om te verhuren: exploitatievastgoed.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center