Beleggers zijn weer enorm geïnteresseerd in Duits vastgoed. Redacteur Justin Doornekamp zocht op de gespecialiseerde beleggingswebsite Participaties.nl uit waarom.

Sinds lange tijd was Duits vastgoed een veilige haven voor (internationale) beleggers die weinig vertrouwen meer hadden in andere (thuis)markten. “Duitsers zelf zijn de afgelopen jaren niet minder gaan investeren in de Duitse vastgoedmarkt – integendeel”, schrijft Doornekamp. “Volgens onderzoek van Feri EuroRating Services steeg het aandeel vastgoed in portfolio’s van Duitse institutionele investeerders in vier jaar tijd met 2,2 %, tot 8,3 %.”

“Een derde van de ondervraagde beleggers wil tegen 2017 nog meer investeren in Duits vastgoed. Toch zijn het vooral buitenlandse beleggers, waaronder talloze Chinezen, die meer interesse tonen in de Duitse vastgoedmarkt. De belangrijkste oorzaak van het succes? De Duitse economie is in de afgelopen 12 tot 24 maanden sneller gegroeid dan in de rest van Europa.”

Geen vastgoedbubbel

Volgens verschillende experts wijken beleggers best uit naar steden waar nog ruimte is voor een groei van de huurprijzen. Uit een onderzoeksrapport van de Deutsche Genossenschafts-Hypothekenbank blijkt dan weer dat de massale aanbouw in Duitse steden niet genoeg zal zijn om de sterke populatiegroei op te vangen. “Samen met een krachtige arbeidsmarkt, hogere lonen en een stijgend consumentenvertrouwen doet dat de Duitse vastgoedmarkt zeker goed”, luidt het nog.

Zit er dan, net als in onder meer Spanje en Ierland, een vastgoedbubbel aan te komen? Neen, zo denkt EY, het vroegere Ernst & Young. “De Duitse bankensector is conservatief en gaat actief agressieve financieringspraktijken tegen. Net die hebben elders vaak voor oververhitting van vastgoedmarkten gezorgd.”

Meer informatie

De waarde van Duits vastgoed neemt sinds kort toe.

Gerelateerde blogberichten:

Spaans vastgoed herstelt zich, ook Duits vastgoed houdt stand

Hoe gezond is de Duitse vastgoedmarkt?

Duitsland is paradijs voor vermogende huizenkoper

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center