Een gebroken raam met stukken gebarsten glas
Een gebroken raam in een huurwoning, een veelvoorkomend probleem voor verhuurders met nalatige huurders.

Wie wil investeren in vastgoed om te verhuren, krijgt er vroeg of laat mee te maken: slechte huurders. Helaas kunnen verhuurders in zulke gevallen weinig ondernemen. Tien zaken die enkel zij weten.

1. Ik moet elke potentiële huurder even door Google gooien

Dankzij Google leert u uw huurder kennen nog voor u hem in levende lijve gezien hebt. Levert zijn naam niets op, probeer dan eens het e-mailadres. Wanneer u met een slechte huurder te maken hebt, is de kans groot dat het e-mailadres circuleert op verschillende fora. Ook op netwerksites als Facebook, Twitter en LinkedIn komt u veel te weten over uw huurder, zijn bezigheden en financiële situatie.

2. Ik ontvang mijn huur via een bankoverschrijving

Wanneer een huurder cash wil betalen, wees dan op uw hoede. U weet immers nooit of hij het volledige bedrag zal betalen. Een overschrijving levert voor beide partijen het bewijs dat de huur betaald is. Bovendien is contant betalen een geliefkoosde manier van criminelen, want zo laten ze geen sporen na.

3. Huurders gaan soms ver voor de Vlaamse huursubsidie

Wanneer een huurwoning ongeschikt blijkt, komen huurders in aanmerking voor de Vlaamse huursubsidie wanneer ze naar een betere woning verhuizen. Er zijn huurders die om die reden uw woning beschadigen, en daartegen kunt u niets beginnen. Het Vlaams Parlement is op de hoogte van het probleem, maar heeft vooralsnog weinig stappen ondernomen om iets te veranderen.

4. Op het einde van de dag sta ik machteloos

Veel eigenaars denken dat ze slechte huurders eigenhandig het huis kunnen uitzetten. Dat kan echter niet, zelfs niet wanneer u andere sloten plaatst of de politie oproept. Slechte huurders uit uw pand zetten, kan alleen via een gerechtelijke procedure. Experts menen dat de Vlaamse huurwetgeving te ver is doorgeschoten in het voordeel van de huurder, en dus in het nadeel van de verhuurder.

5. De gerechtelijke procedure is omslachtig

Wanneer u de achterstallige huur wil innen of een huurder uit uw pand zetten, moet u eerst een aangetekende brief sturen met de redenen waarom u hem uit uw huis wil. Als u geen antwoord krijgt, of de respons voldoet niet aan uw verwachtingen, dan moet u naar de vrederechter en is de administratieve en juridische mallemolen vertrokken. Enkel de vrederechter kan oordelen over een uithuiszetting en door de huurder op te hoesten bedragen.

6. Ik moet soms heel lang op mijn geld wachten

Een gerechtelijke procedure duurt doorgaans erg lang. Zelfs wanneer uw slechte huurder verplicht wordt om zijn achterstallen te betalen, kunt u heel lang op uw geld wachten. Sommige huurders laten zich bovendien bewust onvermogend verklaren of weigeren te betalen, waardoor de deurwaarder beslag moet leggen op hun bezittingen. Dat hele proces kan maanden en zelfs jaren duren.

7. De kosten van de eventuele uithuiszetting zijn voor mij

De kosten voor de betekenis van het vonnis lopen snel op tot 300 euro. Wanneer uw huurder niet vrijwillig uw pand verlaat, komen daar nog de kosten van het proces-verbaal van uitdrijving bovenop. Reken opnieuw op minstens 300 euro, plus 40 euro per uur dat de deurwaarder aanwezig moet zijn.

8. Ik laat het huurcontract best tekenen door alle huurders

Wanneer een stel in uw pand trekt, dan laat u het huurcontract best door beide partners tekenen. Wanneer de twee uit elkaar gaan, zijn ze allebei verplicht om hun deel van de huur te blijven betalen tot er een oplossing is. Zo ontstaan bij een scheiding geen betalingsproblemen en heeft u iets om op terug te vallen.

9. Ik kan ook investeren in toeristisch vastgoed

Een appartement aan zee, een villa in Spanje of een residentie in een vakantiepark: het zijn ideale vastgoedinvesteringen. Huurders betalen veelal op voorhand en meestal onderhouden ze uw pand alsof het hun eigendom is. Voorzie in elk geval stevige clausules over orde en netheid in het huurcontract.

10. Of nog beter: hotelkamers

Door te investeren in hotelkamers heeft u de vele voordelen van een vastgoedinvestering en geen zorgen over wanbetalers. Zeker wanneer uw hotelkamer in een gerenommeerd hotel ligt, hoeft u zich niet druk te maken over slechte huurders, onverwachte herstellingen en het onderhoud.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center