Institutionele beleggers en beursgenoteerde vastgoedfondsen investeren al langer in hotelvastgoed. Voor particuliere beleggers is hotelvastgoed relatief nieuw. Deze uit de Verenigde Staten overgevlogen investeringsmogelijkheid is nu ook toegankelijk voor particuliere beleggers. De vraag is waarom institutionele beleggers zoveel investeren in deze markt? Hieronder 5 redenen waarom investeren in hotelvastgoed aantrekkelijk is, ook voor de particuliere belegger.

Wat is hotelvastgoed precies?

Om de 5 onderstaande redenen beter te kunnen plaatsen, verduidelijken we het begrip hotelvastgoed. Een investering in hotelvastgoed verloopt net iets anders dan in traditioneel vastgoed. Je wordt via notariêle akte eigenaar van een fysieke hotelkamer. Je bent met andere woorden mede-eigenaar van het hotel, aangezien je een deel van het hotel bezit. Bovendien gat het om vastgoed dat flexibel en veel verhuurd wordt. Dat maakt het zo interessant. Elke nacht een nieuwe huurder. De som van al die nachten loopt veel hoger op dan wanneer je een klassiek appartement zou verhuren. Als mede-eigenaar krijg je ook een deel van de opbrengsten van het hotel. Schrik dat jouw kamer niet verhuurd wordt? Alle inkomsten uit het hotel worden in één pool-systeem gestoken. Dit wil zeggen dat je een deel krijgt van de inkomsten van alle kamers, de bar, het restaurant, de parkeerplaatsen en het ontbijt.

De belangrijke vraag die dan logischerwijs volgt is: Wat is het rendement? Hier bouwen we enigsinds wat voorzichtigheid in, er kan namelijk geen éénduidig antwoord op gegeven worden. Het rendement hangt uiteraard af van hotel tot hotel. Bovendien heeft niemand een glazen bol waar de toekomst voorspeld wordt . Aan te raden is je goed te informeren over de locatie waar je wilt gaan investeren, want dat blijft dé belangrijkste reden voor het succes van een hotel.

Reden 1: Zorgeloosheid

Je wilt in vastgoed investeren met het oog op het rendement maar je wilt niet instaan voor alle extra inspanningen die er mee gepaard gaan? Dan is investeren in hotelvastgoed iets voor jou. Je geeft als het ware al jouw zorgen uit handen aan een professionele operator die dit voor jou oplost en opvolgt. Zo blijf je gevrijwaard van wanbetalers, leegstand en brokkenmakers in jouw vastgoed. Met andere woorden, investeren in hotelvastgoed brengt veel algemene voordelen van vastgoed met zich mee, en doet er nog een paar bovenop.

Reden 2: Erkende wereldspeler

Investeren in hotelvastgoed doe je nooit alleen. Wie kiest voor hotelvastgoed kan altijd rekenen op een betrouwbare partner. Projectontwikkelaars werken doorgaans met grote hotelmerken voor de uitbating van de hotels. Zo zijn grote hotelketens als Accor (met merken als ibis, Mercure, Novotel en Pullman) en IHG (met merken als Holiday Inn, Indigo en Crowne Plaza) graag partner in dit type van vastgoedprojecten. Deze hotelketens zijn wereldspelers in de hotelsector en kunnen terugvallen op enorme ervaring en expertise. Professionaliteit verzekerd.

Reden 3: Meerwaarde potentieel

Vastgoed is historische gezien de meest veilige vastgoedinvestering. Meer nog, nergens vind je nog vastgoed aan de prijs die er 15 jaar geleden voor betaald werd. Hieruit kunnen we concluderen dat vastgoed enkel in prijs stijgt. Op termijn kan je dus genieten van het meerwaardepoteniteel van jouw vastgoedinvestering. Bovendien kan je er vanuit gaan dat je hotelvastgoed steevast goed onderhouden is. Met andere woorden, vastgoed is de beste keuze om op lange termijn vermogen op te bouwen.

 

Reden 4: Sociale trends

Één van de sociale trends waar de hotelmarkt gretig op inspeelt is de mobiliteit. We worden steeds mobieler en reizen vaker. Dit geldt niet alleen voor de toeristische sector maar ook voor de bedrijfswereld, waar de globalisering schering en inslag is. Gevolg: De vraag naar hotels steeg de afgelopen jaren enorm en voorspelt wordt dat deze trend zich in de toekomst alleen maar doorzet.

 

Reden 5: Fiscale optimalisatie

In tegenstelling tot roerend kapitaal wordt de eigenaar van het hotelvastgoed niet belast op de meerwaarde bij doorverkoop na vijf jaar. Bovendien hebben kandidaat eigenaars de kans om door erfpacht aan fiscale optimalisatie te doen. Deze kost kan zowel door een particulier als door een vennootschap, jaarlijks voor 100% worden ingebracht in de personenbelastingen.Met andere woorden je maakt slimme kosten en doet tegelijk een verstandige investering.

Conclusie

Voor institutionele beleggers is hotelvastgoed een uiterst interessante vastgoedkeuze. De combinatie van zorgeloosheid met rendabiliteit maakt dat zij grote bedragen vrijmaken om in hotelvastgoed te investeren en beleggen. Ook voor particuliere beleggers biedt deze vastgoedmarkt opportuniteiten. Investeren in een hotelkamers hoeft niet duur te zijn. Vanaf €100.000 kan je al eigenaar zijn. Wie slim is, surft mee op de sociale trends die eigen zijn aan onze samenleving en investeert in hotelvastgoed. Op lange termijn pluk je daar gegarandeerd de vruchten van.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center