Iedereen kijkt er naar uit: het moment wanneer het huis afbetaald is. Bovendien hebben de kinderen vaak het ouderlijk nest al verlaten. Allemaal factoren die u een financiële ruimte geven. Wat kan u nu best doen met dat vrijgekomen geld? We lijsten de do’s en don’ts voor u op.
1. Laat uw geld niet op de bank staan
Verder sparen op de bank wanneer uw huis is afbetaald, is geen goed idee. Het brengt daar namelijk op. Sterker nog, je zal geld verliezen aangezien de inflatie hoger is dan dan de spaarrente, ook een negatieve reële rente genoemd. Het komende jaar moet u zich niet verwachten aan hogere spaarrentes. De kortetermijnrente van de ECB (Europse Centrale Bank) heeft een hele grote invloed op de rente van spaarrekeningen. Die zal pas stijgen wanneer ook de instelling de kortetermijnrente weer optrekt. Dat zal niet gebeuren voor de zomer van 2019, zo verzekerde ze. Gelukkig zijn er oplossingen om u geld wel te laten renderen. Inflatie tegengaan met vastgoed is er één van!
2. Wapen u voor uw oude dag
Wanneer uw huis is afbetaald, verschilt van persoon tot persoon. In de meeste gevallen is de de woning pas afbetaald op minder dan 25 jaar van uw pensioen. Als u rekening houdt dat u slechts 60% van uw oorspronkelijke loon overhoudt eens u in pensioen gaat, is het slim om een buffer op te bouwen om dezelfde levensstandaard te behouden op uw oude dag. Bijkomend kan u best ook rekening houden met toekomstige kosten. Zo zijn de kostprijzen voor rusthuizen vandaag de dag torenhoog. Een finaniceel zorgeloze pensioen beleven? Lees zeker eens Hoe mijn financiële toekomst verzekeren wanneer mijn pensioen in zicht komt.
3. Koop een tweede woning
Vastgoed is historische gezien de meest veilige investering. Eens uw huis is afbetaald valt de aankoop van een tweede woning in dat opzicht zeker te overwegen. Als een eigen vakantieverblijf of om te verhuren. Let wel op: de tijd en de moeite die gepaard gaan met het verhuren van een woning mag zeker niet onderschat worden.
Gaat u hier opnieuw een woninglening voor aan, dan strijkt u opnieuw jaarlijks fiscaal voordeel op. Hou er wel rekening mee dat het fiscaal voordeel dat u hiervoor krijgt anders wordt berekend dan bij uw ‘eerste woning’. Een tweede woning valt onder het stelsel van het langetermijnsparen, waarbij u een fiscale korf mag vullen tot een maximumbedrag. Doet u al aan langetermijnsparen, dan is het mogelijk dat die korf al gevuld is en dat een tweede woning geen fiscaal voordeel oplevert. Ben je overtuigd om in een tweede verblijf te investeren? Neem zeker eens de De ultieme gids: waarop letten bij een tweede verblijf door.
4. Een zorgeloze investering
Nadat uw huis is afbetaald, wilt u uiteraard dat uw geld rendeert. De beurzen zijn te instabiel en de spaarrekening is al helemaal uitgesloten. Dan komt u al snel uit bij een vastgoed investering. Wie een woning verhuurt heeft al snel af te rekenen met wanbetalers, leegstand of administratieve kosten. Een ideaal oplossing hiervoor is investeren in exploitatievastgoed. Hier geeft u al het werk uit handen aan een professionele uitbater, terwijl u van de opbrengsten geniet. Een mooi voorbeeld is hotelvastgoed. Investeer in een hotelkamer, en geniet mee van de winst uit het hotel zonder er iets te voor moeten doen. Met andere woorden: een zorgeloze en rendabele investering. Hoe pak je dat nu best aan, zo’n hotelinvestering? Lees 4 stappen richting een goede hotelinvestering om je op weg te zetten.
5. Denk aan uw kinderen
Eens uw huis is afbetaald, kan u verder vooruit denken. Niets is zo vervelend als zuurverdiend geld dat verloren gaat door erfbelasting. Gelukkig zijn er mogelijkheden om op deze successierechten te anticiperen. Zo kan u een deel van uw vermogen aan uw kinderen schenken en hen laten meegenieten van de financiële vooruitgang die u gemaakt hebt. Wilt u uw kind helpen bij het kopen van een huis, dan is het verstandiger om het geld te lenen, met of zonder interest. Je verder verdiepen? Lees alvast vastgoed schenken.
Conclusie
Voor de meeste mensen komt er heel wat geld vrij eens het huis is afbetaald. Via verschillende wegen kan je dat vrijgekomen geld laten renderen. Je geld op je spaarreking laten staan, breng het minst op. Wie zijn of haar geld liever veilig laat renderen, kiest beter voor vastgoed. Met hotelvastgoed kies je voor een zorgeloze vastgoedoplossing. Wacht zeker niet te lang met investeren wanneer je een extra buffer wilt opbouwen voor je pensioen, een vastgoedinvestering is namelijk een belegging op lange termijn. Denkt u eerder aan de toekomst van uw kinderen? Schenk aan, of investeer voor uw kroost zodat uw geld niet verloren gaat aan de hoge erfbelastingen.