De keuze tussen sparen of beleggen kan u niet vereenvoudigen tot een keuze tussen risico en veiligheid. Het gevaar kan bij beleggingen immers tot een minimum worden beperkt en de bankencrisis heeft bewezen dat het spaargeld niet immuun is voor onstabiele economische periodes. In dit artikel maken we de voor- en nadelenbalans van zowel sparen als beleggen op.
Sparen
Voordelen
Ten eerste ontvang u op een spaarrekening automatisch een bepaalde rente op het reeds gespaarde bedrag. Dat voordeel dreigt echter een nadeel te worden omdat de rente vandaag een historisch dieptepunt heeft bereikt. De administratieve kosten overtreffen op dit moment de premies waardoor een spaarboekje amper nog iets opbrengt.
Ten tweede zijn er geen verplichtingen verbonden aan een spaarrekening. De beursschommelingen moeten niet opgevolgd worden en aan de hand van een doorlopende opdracht wordt er iedere maand vanzelf een bepaald bedrag opzij gezet.
Tot slot kan een spaarrekening ook dienen als wachtrekening. Het spaargeld kan namelijk meteen worden aangesproken als er zich een interessante investering of obligatie aanbiedt. In de tussentijd ontvang u een bescheiden rente op de geparkeerde som.
Nadelen
De beloofde premies mogen we vaak met een korreltje zout nemen. U moet immers eerst aan strikte voorwaarden voldoen om er recht op te hebben. Het is dus belangrijk om u vooraf grondig te informeren of de beloftes even mooi zijn als ze lijken. Daarnaast blijft de uiteindelijke opbrengst op een spaarboekje – zelfs op lange termijn – erg gering.
Beleggen
Voordelen
Mensen durven al eens te beven bij de gedachte aan de stijgende en dalende waarden op de beurs. Toch wil beleggen niet per definitie zeggen dat er ook risico’s aan verbonden zijn. Er is een gevarieerd aanbod aan risicovolle, maar zeker ook aan veilige beleggingen. Een vastgoedbelegging wordt bijvoorbeeld gezien als een investering waar weinig risico’s aan vast hangen.
Door uw beleggingsportefeuille te spreiden, kan u ook het risico verkleinen. De stijging van het ene aandeel, maakt dan de daling van het andere goed. Uiteindelijk zal die risicospreiding wel te voelen zijn in het rendement. Toch kan de keuze voor meer zekerheid u alsnog een bescheiden winst opleveren.
Dat aan gemoedsrust een prijskaartje hangt, wordt nogmaals door het spaarboekje bevestigd. Het rendement beperkt zich gemiddeld tot twee procent, terwijl we op de beurs van zes tot zeven procent spreken. De opbrengst van een vastgoedinvestering schommelt ergens tussen die twee. Enkel exploitatievastgoed kan u meer bieden.
Nadelen
Bij risicovollere beleggingen op de beurs is het moeilijk te voorspellen of een investering zal renderen of niet. Bovendien leveren beleggingen in het algemeen pas op langere termijn iets op. Men zegt wel eens dat geduld een schone deugd is en dat is in dit geval zeker van toepassing.
Gerelateerd:
Welk vastgoed past het best bij u?