De Belgen hebben een baksteen in de maag, en dat geldt ook voor een tweede verblijf in het buitenland. Helaas zijn de vastgoedprijzen in Zuid-Europa aan een opmars bezig. Waar kunt u nog een koopje op de kop tikken?

Frankrijk

Belgen die een tweede verblijf in het buitenland ambiëren, kiezen nog steeds resoluut voor Frankrijk. Verschillende factoren spelen daarin een rol: de gunstige fiscaliteit, de lage instapprijzen, de nabijheid en de taal. Volgens een enquête van het onderzoeksbureau Wes Research & Strategy staan in Frankrijk ongeveer 55.000 tweede woningen van Belgen. Dat is veertien procent van het totale aantal tweede verblijven van landgenoten (Bron: Trends, 11 juni 2015).

Spanje

Door de financieel-economische crisis zijn de vastgoedprijzen in Spanje met liefst veertig procent gedaald. Wie wil investeren in vastgoed, zag zijn kans schoon: de Spaanse vastgoedmarkt maakte een inhaalbeweging. Ongeveer zeven procent van de tweede verblijven van Belgen ligt in Spanje. Volgens Wes Research & Strategy bewijst dat dat Belgen erg gevoelig zijn voor prijsevoluties (Bron: Trends, 11 juni 2015).

Bij het optimisme hoort echter ook een kanttekening. Omdat de binnenlandse vraag naar Spaans vastgoed stilaan weer op gang komt, gaan de prijzen langzaam maar zeker weer in stijgende lijn. Snel handelen is dus aangewezen. Gezien de grotere afstand ligt dat voor veel Belgen echter niet voor de hand.

Italië, Nederland en Turkije

Na Frankrijk en Spanje zijn Italië (vier procent), Nederland (drie procent) en Turkije (twee procent) de favoriete bestemmingen van Belgen die een tweede verblijf in het buitenland willen (Bron: Trends, 11 juni 2015). Vooral Nederland springt daarbij erg in het oog, maar de nabijheid en taal zijn doorslaggevend. De gemiddelde prijzen liggen nochtans hoger dan in bijvoorbeeld Noord-Frankrijk, waar de waarde van vastgoed aan de vooravond van een sterke stijging staat.

En wat met Griekenland?

Door de bijna rampzalige budgettaire situatie van Griekenland viel in verschillende media te lezen dat het land ideaal is om met vakantie te gaan of te investeren in vastgoed. De prijzen waren immers in vrije val. Van de verwachte stormloop is echter weinig in huis gekomen. Voor veel Belgen is Griekenland te ver en te onzeker.

Samengevat:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center