Vastgoedbevaks mogen dan wel meer grote spelers stimuleren om toch die stap naar vastgoed te zetten, het aandeel van privébeleggers stijgt opvallend sterker op de woningmarkt.

Grote groep privébeleggers op de vastgoedmarkt

In België zijn er weinig cijfers bekend over het precieze aantal particulieren op de vastgoedmarkt. Toch zijn er enkele indirecte aanwijzingen die bevestigen dat we de grootte van die groep niet mogen onderschatten. Aan onze Vlaamse kust staan er bijvoorbeeld 70 000 vakantiewoningen, waarvan slechts de helft op de huurmarkt wordt aangeboden. Twee derde ligt in de handen van lokale makelaars, het overige deel commercialiseren de mensen zelf aan familie of kennissen. Daarnaast beamen ook de cijfers in Frankrijk dat vermoeden. Maar liefst de helft van alle nieuwe appartementen werd er gekocht door privébeleggers. We kunnen die cijfers ook toepassen op de Belgische markt omdat het profiel van de investeerders overeen komt.

Steeds meer kleine investeerders beleggen in vastgoed.

 

Wie belegt er precies in vastgoed?

Squarinfo.be enquêteerde het buikgevoel van verschillende grote Belgische spelers en schetste voor ons een profiel van de gemiddelde Belgische privébelegger:

Leeftijd

Omdat een vastgoedinvestering een stevige financiële inspanning vraagt, ligt de gemiddelde leeftijd van de beleggers tussen de 40 en 60 jaar. Op dat moment hebben de meeste mensen al carrière gemaakt, is hun hypotheeklening afbetaald en zijn de kinderen het huis uit. Door een groter vermogen is het financieel haalbaar geworden om hun vastgoeddroom te realiseren.

Budget

Het is moeilijk om hier een specifiek getal op te plakken. De budgetten variëren immers sterk en gaan van 100 000 tot 800 000 euro. We weten bijvoorbeeld wel dat de aankoopprijs van een appartement gemiddeld rond de 200 000 euro schommelt. Al wordt die prijs sterk bepaald door de ligging ervan. Daarbij geldt wel het principe: hoe beter de locatie, hoe kleiner de woonruimte. Een kleiner appartement levert doorgaans ook een hoger rendement op.

Meest gezocht:

  •         Studio of bescheiden appartement
  •         Een of twee slaapkamers
  •         Aankoopprijs om en bij de 250 000 euro

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center