* Steeds meer Vlamingen zijn geïnteresseerd
in vastgoed langs de Noord-Franse Opaalkust

* Het gaat zowel om tweede verblijven als om
beleggingsappartementen en investeringsvastgoed

* De belangrijkste oorzaken zijn de lagere prijzen,
de rust en de fiscaal gunstige voorwaarden

De Franse tak van de West-Vlaamse projectontwikkelaar Twin Properties krijgt opvallend meer informatieaanvragen binnen rond vastgoed in Noord-Frankrijk. De tendens springt in het oog, niet het minst omdat de populariteit van Noord-Frans vastgoed al een vijftal jaar aanhoudt. Een en ander is te verklaren met het arrest van het Antwerpse hof van beroep van begin juni, dat stelt dat wie een woning in Frankrijk bezit, niet de werkelijke huurinkomsten hoeft aan te geven.

“De valeur locative, te vergelijken met het kadastraal inkomen dat we in België kennen, volstaat”, zegt Stéphane Van de Velde, projectmanager bij Twin Properties Frankrijk. “De eigenaar die zijn verblijf in Frankrijk ook verhuurt, hoeft dus niet de effectief ontvangen huur door te geven aan de fiscus. Dat is uiteraard goed nieuws. Bovendien mogen eigenaars de in Frankrijk betaalde taksen van de valeur locative aftrekken.”

Vlak bij De Panne
De informatieaanvragen spitsen zich vooral toe op Bray-Dunes, de Noord-Franse badplaats waar Twin Properties al tien jaar actief is. Vlamingen blijken zowel geïnteresseerd in tweede verblijven aan de kust als in investeringsvastgoed. “Vandaag hebben ruim 55.000 Belgen een tweede verblijf in Frankrijk, maar Bray-Dunes en de Noord-Franse Opaalkust blijven landgenoten lokken”, zegt Van de Velde. “De lokale overheden blijven dan ook inzetten op buitenlandse investeerders. Vooral de ruimtelijke ordening, die hoogbouw aan het strand verbiedt en spaarzaam is met bouwvergunningen, kan op heel wat bijval rekenen.”

Bray-Dunes ligt vlak bij De Panne en de grens met België en staat volgens waarnemers aan de vooravond van een enorme groei. “Uit een rondvraag blijkt dat heel wat Vlamingen vooral gewonnen zijn voor de lage instapprijzen en de rust. De Belgische kust is volgebouwd en de vastgoedprijzen swingen de pan uit, maar slimme investeerders en vakantiegangers kijken over de grens. Een appartement met zeezicht is in Bray-Dunes al mogelijk vanaf 110.000 euro, prijzen waarvoor we aan de Belgische kust al vijftien jaar terug in de tijd moeten gaan.”

Charme als troef
Een andere USP van Bray-Dunes en de Noord-Franse Opaalkust is de rust die er heerst. De lokale overheden maken van de bescherming van de open ruimte en enkele natuur- en duingebieden een prioriteit. “Dat maakt het niet altijd makkelijk voor projectontwikkelaars, maar tegelijk geeft het ons de kans om volop in te zetten op topprojecten”, zegt Van de Velde. “Residentie Villa Stéphanie ligt bijvoorbeeld langs de bekende Boulevard Georges Pompidou in het stadscentrum, terwijl de residenties Etoile de Mer en Etoile des Dunes pal tussen het strand en de beschermde duingebieden liggen. Die charme is een echte troef.”

Ten slotte is er het fiscaal voordelige LMNP-regime. Vlamingen die hun verblijf aan de Opaalkust ook verhuren, kunnen het volledige btw-bedrag van hun aankoop recupereren en worden niet belast op huurinkomsten die lager liggen dan 23.000 euro per jaar. “Steeds meer Vlamingen hebben begrepen dat de lamp in Noord-Frankrijk brandt”, besluit Van de Velde. “Natuurlijk is een tweede verblijf aan de kust geen noodzaak, maar feit is dat we er met z’n allen nog steeds van dromen. De oplossing ligt in Noord-Frankrijk.”

Datum: 15 september 2015

Gerelateerde blogberichten:

Villa Stéphanie: betaalbare toparchitectuur in Bray-Dunes

Twin Properties stapt in megaproject in Frankrijk

Twee nieuwe Franse vakantieappartementen openen in paasvakantie

Vastgoed in Noord-Frankrijk: Bray-Dunes

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center