Investeren in vastgoed gebeurt tegenwoordig vaak via erfpacht. Maar wat houdt het systeem juist in, en wat zijn de precieze voordelen van erfpacht? 

Het recht van erfpacht is het recht om het volle genot te hebben van een perceel grond waarvan iemand anders eigenaar is. Anders gezegd zijn de gebouwen die op het perceel staan of die u er bouwt (de zogenaamde opstallen), uw eigendom. Het recht van erfpacht loopt minimaal 27 en maximaal 99 jaar en biedt tal van voordelen.

1. Investeren in vastgoed kan tot 35 % goedkoper

Een van de grootste voordelen van erfpacht is de lagere aankoopprijs van het vastgoed. U koopt immers niet de grond, maar alleen de (eventuele) gebouwen. Bijgevolg spaart u de grondprijs, de btw én de registratierechten uit. Investeren in vastgoed kan zo tot 35 % goedkoper.

2. Fiscaal voordelig

Voor het recht van erfpacht betaalt u, zoals de naam al laat vermoeden, een jaarlijkse erfpachtvergoeding: de canon. Die is fiscaal aftrekbaar, zowel voor particulieren als voor vennootschappen. U verwerft dus vastgoed zonder er jaarlijks voor belast te worden.

3. Eeuwig hernieuwbaar

Zoals gezegd loopt het recht op erfpacht maximaal 99 jaar, maar dat kan eenvoudig verlengd worden voor nogmaals dezelfde periode. Een familie die wil investeren in vastgoed, ziet zich zo verzekerd van haar eigendommen: die blijven altijd in dezelfde veilige handen.

4. Kansen voor kleine én grote beleggers

Erfpacht biedt mogelijkheden voor kleine vastgoedbeleggers en jonge investeerders met een beperkt startkapitaal. Het omgekeerde geldt echter ook: wie een stuk grond met een huis of appartement zou kopen, kan via erfpacht voor hetzelfde bedrag wellicht twee huizen of appartementen betalen.

5. Het hefboomeffect

De lagere aankoopprijs die voortvloeit uit het recht op erfpacht zet de deur open naar procentueel hogere rendementen. Dankzij het hefboomeffect genereert u met een kleiner startkapitaal relatief hogere opbrengsten.

6. Mooi meerwaardepotentieel

Een belangrijke eigenschap van vastgoed is dat de waarde ervan op termijn altijd stijgt, zo leert de geschiedenis. Goed om weten is dan ook dat er geen verschil is tussen het meerwaardepotentieel van een vastgoedbelegging met of zonder erfpachtsysteem.

 

shutterstock_283248665.jpg?t=1494864947816&width=711&height=533&name=shutterstock_283248665.jpg

Gerelateerde blogberichten:

15 tips voor wie wil investeren in vastgoed

De 10 beste redenen om te investeren in vastgoed

5 zaken die enkel ervaren vastgoedbeleggers weten

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center